Jadłospis od 15 maja

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

15.05

Kawa zbożowa (jęczmień) na mleku/ mleku bez laktozy. Pieczywo mieszane (zboża zwierające gluten) z masłem (mleko)/ margaryna roślinna, parówki z szynki, talarki zielonego ogórka, ketchup. Herbata

Zupa fasolowa z ziemniakami  (seler, mleko)

Gołąbki bez zawijania, czyli ryż z mięsem mielonym z sosem pomidorowym, surówka z kapusty włoskiej z marchewką.

Sok jabłkowy z wodą

Jabłko, herbatniki (pszenica)

Wtorek

16.05

Chleb tostowy (zboża zwierające gluten) z masłem (mleko)/ margaryna roślinna, serem żółtym zapiekany w piekarniku z ketchupem. Na talerzykach miks warzyw: rzodkiewka, papryka, zielony ogórek.

Herbata malinowa.

Zupa pomidorowa z makaronem muszelki (pszenica, seler, mleko)

Kotleciki z piersi kurczaka (jaja, pszenica), ziemniaki gotowane, mizeria z ogórków z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

Kompot wieloowocowy.

Jogurt owocowy (mleko)/ mus owocowy

Środa

17.05

Pieczywo mieszane (zboża zwierające gluten) z masłem (mleko)/ margaryna roślinna, polędwica z piersi kurczaka, pomidor, kiełki brokuła.  Kakao na mleku/ mleku bez laktozy. Herbata

Barszcz czerwony z ziemniakami (seler, śmietana)

Naleśniki (pszenica, jaja, mleko) z dżemem/ twarożkiem (mleko).

Lemoniada cytrynowo- miętowa.

Banan

Czwartek

18.05

Płatki kukurydziane na mleku/ mleku bez laktozy. Chałka (zboża zwierające gluten) z masłem (mleko)/ margaryna roślinna, serkiem homogenizowanym dżemem/miodem.

Herbata z cytryną

Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler)

Gulasz z szynki wieprzowej (pszenica), kasza gryczana, kiszone ogórki z dodatkiem oleju. Kompot wieloowocowy.

Pół bułki słodkiej z kruszonką (pszenica)

Piątek 19.05

Pieczywo mieszane (zboża zwierające gluten) z masłem (mleko)/ margaryna roślinna, ser żółty/ pasztet, papryka, natka pietruszki. Herbata malinowa.

Zupa z soczewicy z ziemniakami (seler)

Paluszki rybne (mintaj, pszenica), ziemniaki, surówka z białej kapusty z cytryną i zieloną pietruszką.

Lemoniada pomarańczowo- cytrynowa.

Koktajl malinowy (mleko), chrupki kukurydziane

Informacje o alergenach występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE !