Jadłospis od 17.04 do 28.04

Jadłospis od 17 kwietnia do 28 kwietnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 17.04

Płatki kukurydziane na mleku/ mleku bez laktozy. Pieczywo mieszane bułka weka, chleb razowy (pszenica, żyto),masło (mleko)/ margaryna roślinna, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, szczypiorek. Herbata

Zupa brokułowa z ziemniakami (seler, mleko) Makaron spaghetti (pszenica) z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym.

Kompot wieloowocowy

Gruszka, wafle ryżowe

Wtorek 18.04

Bułka weka, chleb orkiszowy (pszenica, orkisz, żyto), masło (mleko)/margaryna roślinna,

Rosół na drobiu z makaronem nitki (seler, pszenica)

Potrawka z kurczaka (mleko, pszenica), ziemniaki, surówka z buraczków gotowanych z jabłkiem.

Lemoniada cytrynowa

Jabłko pieczone z jogurtem naturalnym i kropelką dżemu dla smaku (mleko)

Środa 19.04

Bułka weka, chleb żytni (pszenica, żyto) z masłem (mleko)/ margaryną roślinną, polędwicą sopocką, pomidorem i szczypiorkiem. Kawa zbożowa na mleku/ mleku bez laktozy. Herbata

Barszcz czerwony z ziemniakami (seler, mleko)

Ryż z polewą truskawkowo- jogurtową (mleko).

Sok jabłkowy tłoczony z wodą.

Kisiel, pałki kukurydziane

Czwartek 20.04

Kakao na mleku/ mleku bez laktozy. Chałka (pszenica) z masłem (mleko)/ margaryną roślinną, twarożkiem z sera białego/ dżemem/ miodem. Herbata

Zupa pomidorowa z ryżem (pszenica, mleko, seler)

Kotlet mielony (jaja), ziemniaki, gotowany bukiet warzyw z dodatkiem masła (mleko). Kompot wieloowocowy.

Mus owocowy 100 %

Piątek 21.04

Bułka weka (pszenica), chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto) z masłem (mleko)/ margaryną roślinną, jajecznica, na talerzykach miks warzyw sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka, szczypiorek.  Herbata

Zupa wiedeńska z kaszą manna (seler, mleko)

Paluszki rybne (mintaj, pszenica), ziemniaki, surówka z białej kapusty. Lemoniada cytrynowa z miętą.

Banan

Poniedziałek 24.04

Bułka weka (pszenica), chleb słonecznikowy (pszenica, żyto), masło (mleko)/ margaryna roślinna, parówki z szynki, ketchup, talarki zielonego ogórka.

Herbata malinowa

Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mleko)

Makaron łazanki (pszenica) z kapustą kiszoną, kiełbaską, mięsem z szynki wieprzowej.

Kompot

Pół rogala makiem z masłem  (pszenica, mleko)

Wtorek

25.04

Bułka weka (pszenica), chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto) z masłem (mleko)/ margaryną roślinną, ser żółty (mleko), pomidor, natka pietruszki.

Herbata czarna z cytryną

Zupa barszcz biały z ziemniakami (seler, mleko, pszenica)

Gulasz wieprzowy (pszenica) z kaszą gryczaną, ogórki kiszone. 

Kompot wieloowocowy

Gruszka, pół paczki paluszków

Środa

26.04

Bułka weka, chleb razowy (pszenica, żyto), masło (mleko)/ margaryna roślinna, szynka chlebowa, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata z cytryną

Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, mleko)

Pierogi ukraińskie (pszenica, mleko)/ kopytka z okrasą mięsno- cebulową.

Lemoniada cytrynowa

Koktajl truskawkowy (mleko), z biszkoptami (pszenica)

Czwartek

27.04

Bułka weka, chleb orkiszowy (pszenica, żyto, orkisz), masło (mleko)/ margaryna roślinna, sałata, jajko gotowane, papryka, szczypiorek. Herbata. Kakao na mleku/ mleku bez laktozy

Zupa szczawiowa z ryżem (seler, mleko)

Sznycel z piersi indyka (jaja, pszenica), ziemniaki,  gotowana marchewka z groszkiem (mleko) .

Sok jabłkowy tłoczony z wodą

Jabłko, pół paczki herbatników (pszenica)

Piątek

28.04

Płatki kukurydziane na mleku/ mleku bez laktozy. Bułka weka (pszenica), chleb graham (pszenica), masło (mleko)/ margaryn roślinna, pasta z łososia, papryka, natka pietruszki. Herbata malinowa

Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, mleko)

Ryż z prażonymi jabłkami, jogurtem naturalnym. Lemoniada cytrynowa

Pół paluch z serem i ziołami (pszenica, mleko)

   

Informacje o alergenach występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE !